VALORIZEAZĂ CREATORII ȘI PROTEJEAZĂ UTILIZATORII
VALORIZEAZĂ CREATORII ȘI PROTEJEAZĂ UTILIZATORII
Mai jos sunt câteva dintre cele mai importante schimbări:
Va conduce articolul 13 la o mașină de cenzură care să filtreze întregul conținut?
Oamenii care se opun articolului 13 spun adesea că toate platformele vor trebui să verifice integralitatea conținutul lor pentru a afla dacă ceva încalcă drepturile de autor. Ei insistă că pentru că nu vor fi capabili să diferențieze între ceea ce este protejat și ceea ce nu este, acest lucru ar duce la cenzurarea informațiilor.
Fals. Iată de ce:
Incurajarea noilor soluții
Articolul 13 va stimula soluțiile de acordare a licențelor prin care titularii de drepturi autorizează platforme să stocheze și să ofere acces legitim public la cea mai mare cantitate posibilă de conținut. Creatorii se bazează pe organismele de gestiune colectivă, care pot acorda licențe repertoriilor lor În practică, acest lucru înseamnă mai mult conținut disponibil, o remunerație corecta pentru creatori și fara nevoia de a fi filtrat si eliminaț conținutul, deoarece acesta va fi licentiat.
Astfel de licențe vor acoperi și activitatea uploaderilor atâta timp cât nu acționează in scopuri comerciale.
Îndepărtarea targetata nu înseamnă filtrarea sau monitorizarea generală
Potrivit noului text, serviciile nu trebuie să verifice și să ia decizii pentru fiecare videoclip/ fragment de continut in parte.
Ei trebuie să elimine numai operele specifice prin intermediul unei măsuri targetate și in baza informațiilor (metadatelor) furnizate de catre titularii de drepturi.
Dacă un deținător de drepturi decide că nu dorește să negocieze o licență cu platforma,
Cele două părți trebuie să colaboreze pentru a se asigura că lucrările identificate nu sunt făcute disponibile. Platformele se pot baza, de asemenea, pe "atenuarea răspunderii" în cazul în care orice conținut trece prin situatia in care opera a fost uploadata in ciuda "celor mai bune eforturi".
Nu există obligația de a pune filtre. Serviciile trebuie să poată identifica anumite aspecte
drepturile de autor protejate pentru care titularii de drepturi oferă informații relevante. ei
nu pot folosi filtrele aleatoriu pentru a opri publicarea conținutului.
Meme-urile sunt sigure
În plus, persoanele fizice vor putea să se bazeze pe excepții și limitări legate de
libertatea de exprimare, cum ar fi citarea, critica, caricatura, parodia etc., atunci când încărca
și partajeaza conținutul. Aceasta înseamnă că memele, gifurile etc. vor continua să fie utilizate în mod legal în toate circumstanțele și libertatea de exprimare, ce este menționata în mod expres în directivă, vor fi protejate.
Va schimba internetul așa cum îl știm?
Nu.
Singura modificare importantă este că platformele mari vor trebui să-i plătească pe creatori în mod corect in baza drepturilor de autor. Acest lucru face diferența dintre o piață nedreaptă și una corectă!
Articolul 13 se aplică numai unui număr limitat de servicii
Acestea sunt platformele mari de conținut încărcat de utilizatori, cum ar fi YouTube, Facebook, DailyMotion, Soundcloud, Vimeo etc. - acelea al căror scop principal este accesul la o cantitate mare de lucrări protejate în scopuri profitabile.
Articolul 13 nu se aplică unui număr mare de servicii preferate, cum ar fi:
Creatorii vor fi plătiți corect
Articolul 13 nu impune platformelor să își schimbe modelele de afaceri. Le cere să ceara autorizatie de la titularii de drepturi pentru conținut protejat sau sa elimine anumite lucrări specifice in baza informațiilor pe care le dețin deținătorii de drepturi.
Mai multă protecție pentru oameni și canalele acestora
Persoanele fizice nu vor fi împiedicate să încarce, să păstreze conținutul protejat și să crească canalele lor. Realitatea este exact opusul: licențele acordate platformelor vor acoperi toate actele unui utilizator individual. Aceasta înseamnă că sunt incluse ori de câte ori se încarcă ceva, și același lucru se întâmplă atunci când acestea nu acționează pe baza comercială sau a lor activitatea nu generează venituri semnificative. În plus, oamenii pot genera și partaja în continuare conținut care include opere protejate în scopul criticii, parodiei, caricaturii etc.
Va duce la închiderea canalelor YouTube?
Acest lucru a fost menționat în declarațiile făcute de CEO-ul YouTube, care a spus că dacă articolul 13 nu este schimbat, atunci YouTube va închide milioane de canale în Europa.
Fals!
Rețineți că CEO-ul YouTube se referea la un text provizoriu adoptat de către Uniunea Europeană Parlamentul European în septembrie. Interpretarea a fost înșelătoare. Articolul 13 sa modificat și o astfel de interpretare nu ar fi numai înșelătoare, ci și complet nulă!
Efectuarea răspunderii platformelor, nu a persoanelor
Articolul 13 nu se referă la utilizatorii serviciului, ci la responsabilitatea platformelor. Conținutul de pe canalele YouTube este în mod obișnuit acoperit de licențele pe care YouTube trebuie să le utilizeze obțineți de la deținătorii de drepturi.
YouTube generează profituri uriașe (prin anunțuri, vânzarea de date etc.) de a oferi acces la conținut creativ. Platforma va pune într-adevăr în pericol sursa principală de venituri prin închidere în jos și făcând astfel să devii lipsit de orice conținut creativ? YouTube declarațiile sună mai degrabă o amenințare decât un risc.
Articolul 13 va ucide inovația și start-up-urile europene?
Nu. Astăzi, principalele servicii europene legitime de conținut online sunt amenințate de piață denaturarea provocată de giganții tehnicieni americani. Articolul 13 propune ideea unui nivel condițiile de joc, certitudinea juridică și corectitudinea pieței în beneficiul inovării și al dezvoltarea unei piețe unice digitale europene.
Deoarece sunt atât de speciale, a fost conceput un regim special pentru întreprinderi noi Startup sunt definite ca având:
Această excepție inteligentă oferă start-up-urilor o șansă reală de a crește atât rapid, cât și cu certitudine juridică, evitând măsurile mai stricte aplicate serviciilor mari (cum ar fi "notificarea și șederea").
Va impune întreprinderilor mici obligații greoaie?
Nu!
Nu este o soluție unică
Articolul 13 clarifică faptul că, în ceea ce privește obligațiile platformei, principiul proporționalitatea se aplică. Aceasta înseamnă să țineți cont de lucruri precum dimensiunea serviciului și costul măsurilor care urmează să fie puse în aplicare.
Este important să ne amintim că articolul 13 abordează numai serviciile cu scopul principal oferind acces la o mare cantitate de lucrări protejate în scopuri profitabile.
Va preveni meme-urile, gifurile etc.?
Nu! Utilizările legitime ale conținutului sunt protejate de articolul 13 și de un mecanism de recurs guvernat de o terță parte, este dedicat prevenirii oricăror abuzuri.
Distracția nu se oprește aici!
Oamenii vor putea să încarce în mod liber conținutul generat de ei înșiși în scopul citarii, criticii, caricatura revizuită, parodia sau pastisa. Meme-uri, gif-uri și toate celelalte lucruri bune care denotă libertatea de exprimare și libertatea artei sunt, desigur, permise!
Libertatea de exprimare este protejată împotriva blocării automate. Oamenii vor continuă să se distreze online! Singura diferență este că acum ei vor face acest lucru în temeiul unor motive legale solide și clare.
Va fi practic? Algoritmii nu vor putea face diferența între parodie și conținut care încalcă.
Licența înseamnă acces
Atunci când există o licență acordată serviciului - care va fi cazul în cea mai mare parte a timpului, indiferent dacă conținutul este o parodie sau nu, este irelevant, deoarece va conta automat ca utilizarea legitimă.
Un sfârșit al eliminărilor arbitrare
Youtuberii au condamnat de mult eliminarea nedreaptă a conținutului lor. În conformitate cu articolul 13, în cazuri rare în care un serviciu ar trebui să elimine conținut, iar cei care îl încarcă pot profita de mecanismele de reclamații și de recurs introduse recent, care fac obiectul unei revizuiri pentru o persoana.
Cooperarea tehnică între titularii de drepturi și platforme, precum și dezvoltarea unei technologii mai sofisticate, va elimina incertitudinea juridică care există astăzi. O sa puna capăt de asemenea practicii platformelor care elimina continutul utilizând propriile lor criterii arbitrare.
Ar limita expunerea noilor artiști?
Nu, contractele de licențiere furnizate de societățile de autori și de distribuitorii online permit artiștilor să pună la dispoziție conținutul lor pe acele platforme online. Aceste licențe sunt cruciale întrucât articolul 13 prevede că platformele vor necesita, de acum înainte, o autorizație de la titularii de drepturi.
The Information We Collect and Process This site collects and processes two basic types of information: Personally identifiable information: This is information that personally identifies one individual from another or enables you to be individually contacted (for example, names, e-mail addresses and other contact information). This information is voluntarily provided to us by Site visitors and is used by us for the purpose of responding to user submissions and fulfilling requests for further information about our services. Aggregate user and tracking information:This information gives us insights on how Site visitors use our site. This data is anonymous and does not contain any personally identifiable information. We use this information to ensure that our website, e-mails and marketing efforts continue to appeal to Site visitors and clients. Information you voluntarily provide to this site This site only collects personally identifiable information that you voluntarily provide, for example, when you use our “contact” feature. Examples of such personally identifiable information that you provide to us may include, among other information, your name and email address. Under such circumstances you consent to our use/processing of the information you provide consistent with this policy.